top of page

Foute ideeën over papier



een grote groene boom op een groene aarde


Introductie


In een wereld waar milieuzorgen steeds belangrijker worden, is het essentieel om enkele misvattingen op te helderen, vooral in vaak verkeerd begrepen sectoren zoals de papierindustrie. Misvattingen kunnen ons begrip van de werkelijke milieueffecten en de inspanningen van de industrieën om duurzame praktijken te adopteren, vertroebelen. Deze blog heeft als doel enkele veelvoorkomende vooroordelen over de papierindustrie te verduidelijken.

 

Vooroordeel nr. 1: Papier vernietigt bossen


Velen denken dat de productie van papier onze bossen vernietigt. Dit is echter niet echt het geval. Een groot deel van de bossen wordt vandaag de dag verantwoord en duurzaam beheerd, en papier komt van bijproducten uit het bos en zaagmolens.

In het kader van bosbeheer worden regelmatig uitdunnen stekken om de groei van de meest veelbelovende bomen te bevorderen. Ongeveer de helft van de bomen die bestemd zijn om te worden gekapt, worden gebruikt om hout te leveren aan de papierindustrie. Wanneer de bomen hun volle rijpheid bereiken en worden geoogst, worden ze voor verschillende doeleinden gebruikt:

 

-Het hoofddeel van de stam wordt door zagerijen omgezet voor gebruik zoals de vervaardiging van meubels, bouwstructuren en raamkozijnen;


-De takken en de top van de boom worden vaak bestemd voor de productie van brandhout;


-De resten, zoals houtsnippers en zaagsel, worden benut door de papierindustrie.


Qua statistieken wordt 50% van het gekapte hout gebruikt voor energie, 28% voor bouw en slechts 13% voor de productie van papier. Bovendien komt meer dan 80% van de grondstoffen die door deze industrie worden gebruikt uit Europa en zijn afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Voor elke gekapte boom wordt minstens één nieuwe boom geplant, wat de regeneratie en duurzaamheid van de bossen verzekert.


De meeste bossen worden duurzaam beheerd. Er zijn zelfs certificeringen opgezet om te garanderen dat het hout dat gebruikt wordt bij de productie van papier afkomstig is van duurzame bronnen. De meest bekende certificaten zijn FSC en PEFC. Ze verzekeren dat ecologische, economische, sociale en ethische standaarden worden gerespecteerd.


FSC: Forest Stewardship Council – Raad voor Duurzaam Bosbeheer

PEFC: Programme for the Endorsement of Forest Certification – Europees bos certificeringsprogramma


Vooroordeel nr. 2: Gebruik alleen gerecycled papier


De Europese papierindustrie domineert de recyclingsector en heeft een indrukwekkend recyclagepercentage van 78%, wat betekent dat elke seconde 2 ton papier wordt gerecycled. Dit percentage maakt papier het meest gerecyclede materiaal ter wereld, ver voor op elektronische apparatuur, die slechts een recyclagepercentage van 18% heeft.


Meer dan de helft van de grondstoffen die in de papierproductie worden gebruikt, komt van gerecyclede vezels. Sommige soorten papier kunnen zelfs worden gemaakt met 100% gerecyclede vezels. Jaarlijks wordt in Europa 1,2 miljoen ton oud papier gerecycled, wat vijf keer meer is dan twee decennia geleden. In België komt twee derde van de vezels uit gerecycled papier. Gemiddeld wordt papier 3,5 keer gerecycled, hoewel het tot 7 keer kan worden gerecycled.


Vooroordeel nr. 3: Papierproductie verbruikt veel water en stoot aanzienlijke hoeveelheden broeikasgassen uit


Het is een misvatting dat de papierindustrie schadelijk is voor het milieu; integendeel, het behoort tot de meest milieuvriendelijke sectoren omdat het zeer betrokken is bij ecologisch behoud en streeft naar het verbeteren van zijn energieprestaties.


Waterverbruik:


Wat betreft het waterverbruik: water is essentieel in de papierproductie, waar het dient om de vezels te transporteren. Meer dan 50% van het gebruikte water tijdens het productieproces wordt "geleend": het wordt opgepompt, gefilterd, gerecycled en vervolgens teruggebracht naar de omgeving. Slechts 15% van dit water kan niet worden teruggewonnen omdat het verdampt tijdens het proces.


Broeikasgassen:


Bomen spelen een cruciale rol bij het verminderen van atmosferisch koolstofdioxide door fotosynthese, een proces waarbij ze CO2 absorberen en zuurstof vrijgeven. Duurzaam bosbeheer draagt bij aan het maximaliseren van deze koolstofopslag. Door bomen te kappen voordat ze sterven, zorgen we ervoor dat de koolstof opgeslagen blijft in het hout in plaats van vrij te komen in de atmosfeer bij ontbinding. De bossen in Europa zijn belangrijke koolstofreservoirs, met ongeveer 80 miljard ton koolstof opgeslagen in hun biomassa, wat het belang van hun behoud benadrukt.

 

Vooroordeel nr. 4: Digitaal is milieuvriendelijker dan papier


In tegenstelling tot papier, dat wordt gemaakt van hernieuwbare bronnen, gebruiken elektronische apparaten niet-hernieuwbare en waardevolle materialen zoals goud, zilver en antimoon. Deze materialen zijn niet alleen zeldzaam en moeilijk te winnen, maar hebben ook zeer lage recyclingpercentages, ongeveer 18%, in tegenstelling tot papier dat tot zeven keer gerecycled kan worden en een recyclingpercentage van 78% heeft.


Elektronische apparaten worden beschouwd als een van de meest schadelijke producten voor het milieu, net achter plastic. Hun impact is zo significant dat het gelijk staat aan de emissies van de luchtvaartsector, met voorspellingen dat dit tegen 2040 14% van de totale emissies zal uitmaken. Bovendien nemen elektronische afvalstoffen jaarlijks met 3 tot 5% toe, een tempo dat drie keer hoger ligt dan dat van ander afval, wat jaarlijks 50 miljoen ton bedraagt.

 

Wist u dat


De grootte van de Europese bossen neemt toe:


Velen denken dat de Europese bossen in oppervlakte afnemen, terwijl de gegevens van de FAO juist een significante groei laten zien. Van 2005 tot 2015 hebben de Europese bossen een uitbreiding van 44.000 km² meegemaakt, een gebied iets groter dan Zwitserland of het equivalent van 1.500 voetbalvelden die elke dag worden toegevoegd. Dit komt neer op ongeveer 500.000 hectare extra bos per jaar. Volgens het WWF is het de bedoeling dat er tegen 2050 bijna 250 miljoen hectare nieuwe bomen worden geplant. In België bedekken bossen 22% van het nationale grondgebied en staan bekend als een van de best beheerde in Europa. Het behoud van bossen is cruciaal voor de gezondheid van onze planeet.


Weinig mensen weten het, maar bossen fungeren als koolstofputten, waarbij ze CO2 vastleggen en opslaan, de biodiversiteit van fauna en flora ondersteunen en essentiële bronnen bieden voor de bevolking.

 

Conclusie


Geconfronteerd met een veelheid aan mythen rond het gebruik van papier en de milieu-impact ervan, is het belangrijk om ons te informeren met nauwkeurige feiten om de waarde van de vooruitgang die door de papierindustrie is geboekt te begrijpen. Verre van het vernietigen van bossen of het verspillen van hulpbronnen, toont deze industrie een voorbeeld van duurzaam beheer en ecologische innovatie die erkenning verdient. Door bossen te behouden, intensief te recyclen en de impact op broeikasgasemissies te verminderen, toont de papierindustrie dat milieuresponsabiliteit hand in hand kan gaan met industriële productie. Terwijl we naar een duurzamere toekomst gaan, is het herkennen en ondersteunen van praktijken die positief bijdragen aan het milieu belangrijker dan ooit.

 

Bij Sodemaco zetten we ons in om onze planeet te behouden door samen te werken met leveranciers die FSC-gecertificeerd papier aanbieden. We geloven sterk in het belang van het ondersteunen van duurzame praktijken die niet alleen bijdragen aan de bescherming van het milieu, maar ook aan een ethisch beheer van bosbronnen. Dit is onze manier om ervoor te zorgen dat onze zakelijke acties een respectvol en duurzaam

Sodemaco Webshop

lhorloge.png

Tijd besparen

hexagone-des-temps.png

Minder fouten

bouclier-verifier.png

Versterkte veiligheid

bottom of page